JSME

FILMOVÝ

KLUB

PLZEŇ

PROGRAM

Ti, kteří tancují ve tmě

Ti, kteří tancují ve tmě

Hrajeme 2.4.2024 v 17:00h

Česko, 2022
Režie: Jana Ševčíková
78 min.

Co tě nezabije, to tě posílí, aspoň na chvíli, boj se nic. Úryvek skladby Moniky Načevy a motto, které v sobě skrývá poselství energického a spontánního filmu režisérky Jany Ševčíkové. Šest příběhů mladých nevidomých, které budí touhu po životě, nabíjí optimismem a nebojí se sarkasmu. Vítězný snímek Varšavského filmového festivalu empaticky ukazuje cesty lidské vůle, odvahu zdolávat překážky a žít. (Aerofilms)

White Plastic Sky

White Plastic Sky

Hrajeme 2.4.2024 v 19:30h

Maďarsko, Slovensko, 2023
Režie: Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó
110 min.

Budapešť roku 2123. Lidstvu docházejí zdroje a jedinou možností, jak přežít, je nemilosrdné pravidlo. Každý člověk po dosažení padesátého roku odevzdá své tělo, a to se postupně promění ve strom. Když ale psycholog Stefan s hrůzou zjistí, že se jeho milovaná žena Nóra dobrovolně rozhodla věnovat své tělo předčasně, rozhodne se ji za každou cenu zachránit. Vydává se na dramatickou cestu za její spásou, která je oba zavede až k podstatě lidství a lásky. (AČFK)

První den mého života

První den mého života

Hrajeme 9.4.2024 v 17:00h , 9.4.2024 v 19:30h

Itálie, 2023
Režie: Paolo Genovese
121 min.

Hvězdně obsazený film První den mého života je poutavým snímkem o lásce a smyslu života od režiséra filmového hitu Naprostí cizinci (2016) Paola Genoveseho. Čtyři lidé z různých společenských vrstev spojuje jediné – ztratili naději, že budou ještě šťastní. Ve chvíli, kdy se ocitají na dně, se setkají s tajemným mužem, který jim nabídne dohodu: jeden týden na to, aby zjistili, jaký by byl svět bez nich, a získali tak druhou šanci. Každý z nich se vydá nočním Římem na svou intimní cestu životem. Najdou navzdory tomu, že se kolem nich všechno hroutí, sílu začít znovu? Najdou nový smysl života a dokážou si ho znovu zamilovat? (Film Europe)

Hvězdy v poledne

Hvězdy v poledne

Hrajeme 16.4.2024 v 17:00h , 16.4.2024 v 19:30h

USA, Francie, 2023
Režie: Claire Denisová
135 min.

Nevázaná mladá americká novinářka a anglický obchodník s vazbami na ropný průmysl se náhodou setkávají v současné Nikaragui při plnění svých záhadných úkolů. Oba se do sebe vášnivě zamilují, přestože toho o své skutečné profesní identitě vědí jen málo. Zoufale se snaží utéct ze země, odkud je tamější mocné síly nechtějí nechat odejít. Snímek Hvězdy v poledne, natočený podle románu Denise Johnsona z roku 1986, je novou polohou režisérky Claire Denisové – jde o thriller ze současnosti plný politických intrik a jemné erotiky. (Film Europe)

Porco Rosso

Porco Rosso

Hrajeme 23.4.2024 v 17:00h

Japonsko, 1992
Režie: Hajao Mijazaki
93 min.

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním, ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

Ráj: Láska

Ráj: Láska

Hrajeme 23.4.2024 v 19:30h

Rakousko, Německo, Francie, 2012
Režie: Ulrich Seidl
120 min.

Stárnoucí osamělá Teresa si užívá zaslouženou dovolenou v luxusním africkém letovisku. Běžný život se pro ni smrskl do péče o duševně postižené a výchovu dospívající dcery. Už od něj mnoho nečeká, rozhodně ne vzrušení a erotické opojení. Protřelá německá turistka, kterou potká na baru, ji však zasvětí do tajů tzv. sugar mamas. První část rajského triptychu Ulricha Seidla. (Artcam)

Dokonalé dny

Dokonalé dny

Hrajeme 30.4.2024 v 17:00h , 30.4.2024 v 19:30h

Japonsko, Německo, 2023
Režie: Wim Wenders
123 min.

Hirajama pracuje jako uklízeč toalet v Tokiu. Žije spokojeně ve své pečlivě sestavené rutině a volný čas tráví čtením knih, poslechem starých rockových kazet nebo focením na svůj analogový fotoaparát. Ze životní harmonie ho vyruší série nečekaných setkání, která postupně odhaluje střípky z jeho minulosti. Proslulý režisér Wim Wenders (Paříž, Texas) se triumfálně vrací s poetickým filmem o hledání krásy ve zdánlivých maličkostech. Představitel hlavní role Kódži Jakušo byl na festivalu v Cannes oceněn za nejlepší mužský herecký výkon. (Aerofilms)

PŘIPRAVUJEME

Program v přípravě

7.5.2024 v 17:00h , 7.5.2024 v 19:30h

Bílý bílý den

Island, Dánsko, Švédsko, 2019
V odlehlém islandském městečku se bývalý policista vyrovnává s tragickým úmrtím své ženy. Smíření komplikuje zpráva, že jeho milovaná vedla ještě jiný, tajný život. Obrazově i emotivně strhující mistrovské dílo Hlynura Pálmasona.

14.5.2024 v 17:00h

Můj soused Totoro

Japonsko, 1988
Sestry Sacuki a Mei se s tatínkem stěhují na venkov do strašidelného domu. Starší Sacuki musí převzít péči o domácnost, zatímco malá Mei objevuje zákoutí přilehlého lesa. Dívky se spřátelí s roztomilými lesními duchy v čele s obrovským chlupáčem Totorem a prožijí s nimi největší dobrodružství svého života. Jeden z nejznámějších filmů japonského klasika Hajaa Mijazakiho.

14.5.2024 v 19:30h

Útěk z Utopie

USA, 2023
Strhující pohled na to, co všechno jsou lidé ochotni podstoupit, aby získali svobodu. Útěk z Utopie sleduje poslední známé přeběhlíky, kteří se pokusili uprchnout ze Severní Koreje, jednoho z nejutlačovanějších míst na Zemi, z místa, ve kterém vyrostli a věřili, že je rájem.

21.5.2024 v 17:00h , 21.5.2024 v 19:30h

Případ Goldman

Francie, 2023
Paříž, listopad 1975. Odvolací slyšení krajně levicového židovského aktivisty Pierra Goldmana má začít. Goldman, odsouzený k doživotnímu vězení za čtyři ozbrojené loupeže, z nichž jedna měla za následek smrt dvou žen, odmítá obvinění z vraždy. Napínavé soudní drama Cédrika Kahna.

28.5.2024 v 17:00h , 28.5.2024 v 19:30h

Kos v ostružiní

Švýcarsko, Gruzie, 2023
Etero je 48 let, žije v ospalé gruzínské vsi a v oprýskaném koloniálu prodává prací prášky a kosmetiku. Vesničané se na ni dívají jako na podezřelý úkaz. Etero má totiž nejradši samotu. Miluje dorty, řeku a ostružiny, které jí byly po celý život rodiči, spolužáky, kamarády i milenci.

ARCHIV

Filmy Toyen, baronka surrealismu a Adam promítáme ve spolupráci s festivalem Bonjour Plzeň!

Filmy Toyen, baronka surrealismu a Adam promítáme ve spolupráci s festivalem Bonjour Plzeň!

Festival Bonjour Plzeň!, jehož 30. ročník se letos uskuteční, nabídne více než dva týdny zajímavých zážitků spojených s Francií a Belgií. Výstava před radnicí na náměstí Republiky návštěvníky provede v průběhu celého listopadu po partnerských městech Plzně, francouzském Limoges a belgickém Liège (Lutychu). Díky partnerské spolupráci do Plzně zavítá kurátorka muzea Grand Curtius, aby představila tamní jedinečnou sbírku skla. Její přednášku naplánovanou pro milovníky skleněného designu na 7. listopadu doplní ochutnávka belgických piv.

Procestovat Bretagne a Normandii s učitelem a cestovatelem Zbyňkem Kašparem a ochutnat tamní dobroty mohou zájemci 3. listopadu a hned následující den, 4. listopadu, se kavárna a tržnice v DEPO2015 v odpoledních hodinách promění ve francouzský trh. Ten oživí vystoupení nového cirkusu a kapela BAL LAB.

Festival nabídne také gastronomický večer šéfkuchaře Lukáše Kučery, ochutnávky vín z Francie i Itálie nebo večeři s raclette.

Filmové speciality přináší ve spolupráci s Bonjour Plzeň! Filmový klub Plzeň. Projekci dokumentárního filmu Toyen, baronka surrealismu režisérky Andrey Sedláčkové, která žije dlouhodobě v Paříži, doprovodí beseda s kameramanem Davidem Cysařem. Další projekce je věnována filmu Adam, který vznikal v koprodukci Francie, Maroka a Srbska, a v poetických kulisách malého pekařství rozehrává v režii Maryam Touzani neokázalou poklonu ženské síle, touze a vytrvalosti v podmínkách nesvobody a represe. Oba filmy budou k vidění 14. listopadu.

Na závěrečný koncert festivalu pozve 16. listopadu kapela Les Fraises Chevelures do Zach’s Pubu.

Milovníkům francouzštiny je v rámci festivalu věnováno několik událostí, kde mohou své znalosti procvičit malí i velcí. Kompletní program je k dispozici na www.bonjourplzen.cz.

PL v Plzni 2023

PL v Plzni 2023

Filmový klub Plzeň se i letos připojuje k akci s názvem PL in PLzeň, kterou pořádá Polský institut v Praze, a je volným cyklem polských kulturních akcí. V úterý 12. září uvedeme dva snímky představující současnou polskou kinematografii. Strachy v nás jsou dramatem natočeným podle skutečného příběhu umělce Daniela Rycharského, které vyniká vysokou mírou autenticity, s níž upozorňuje na bolestivě aktuální témata. Druhým snímkem je citlivý i sarkasticky humorný příběh o proměně dívky v ženu Nikdy nepláču.

Další akce: V září bude v přednáškovém sále 13 Západočeské galerie v Plzni možné zhlédnout tvorbu jednoho z nejvýznamnějších polských umělců Jerzyho Nowosielckého, který by letos oslavil 100. narozeniny. Směs různorodých, zdánlivě protichůdných tradic – disciplíny malířské avantgardy, imaginace surrealismu a strnulých pravidel pravoslavného kánonu ikonické malby – dodává jeho umění výjimečnou, neopakovatelnou atmosféru.

Festival Divadlo představí tři polské soubory, 13. září v Novém divadle gdaňský Teatr Wybrzeže a jejich zpracování Trójanek, o den později v prostorách DEPO 2015 soubory Teatr Laznia Nowa z Krakowa a Nowy Teatr z Varšavy a jejich zpracování hry Návrat do Remeše. PL in Plzeň uzavře 22. – 23. září opět v prostorách DEPO 2015 výstava věnovaná 100. výročí narození polské básnířky a nositelky Nobelovy ceny za literaturu Wislawě Szymborské. (v rámci festivalu Svět knihy Plzeň).

Dvě říjnové projekce Filmového klubu jsou součástí festivalu Můj život s energií

Dvě říjnové projekce Filmového klubu jsou součástí festivalu Můj život s energií

Plzeňský multižánrový festival Můj život s…, který nahlíží na aktuální témata prostřednictvím kultury, se letos zaměří na „energii“. Dvanáctý ročník festivalu zahájí v úterý 17. října v Divadle ALFA představení s názvem Simona Babčáková & No a! Festival Můj život s energií nabídne až do 22. 11. kromě divadelní improvizace i scénické čtení, hudbu, film a debaty s odbornými garanty.

„Zdá se, že bez energií se neobejdeme, i když nás to stojí čím dál víc. V rámci festivalu bychom se rádi podívali na zdroje energie, radosti a inspirace v našich životech. Vnímali různé umělecké žánry jako různé cesty pro odlišné cílové skupiny napříč generacemi a pokusili se s pomocí odborníků pojmenovat nezbytnost obnovování a udržování těchto zdrojů,“ řekla ředitelka festivalu Můj život s energií Marcela Mašínová.

Odbornými garanty letošního 12. ročníku jsou dlouholetý vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský a pediatrička MUDr. Pavla Koželuhová, která se specializuje na celostní medicínu, homeopatii a biorezonanční léčbu. S oběma garanty se uskuteční debaty – s Janem Rovenským 1. 11. v Moving Station na téma Energetická krize – strašák nebo realita? S MUDr. Pavlou Koželuhovou 14. 11. v Konferenzzimmer u Cafe Regner na téma Životní energie.

V rámci prologu a speciálního uvedení se na festivalu představí dvě inscenace režisérky Martiny Dobiášové. Školám je určený dopolední prolog – scénické čtení o volbě povolání Ty se neztratíš (16. 10.). Premiéru bude mít nová hra Měj se rád a dobře spi (22. 11.). Pramenem této inscenace je série rozhovorů s lidmi různých generací a z různého prostředí, které spojuje jedno: jsou ve svém životě spokojení a přišli na to, jak se svojí energií vyjít co nejlépe. Obě inscenace se odehrají na jevišti Moving Station.

Součástí festivalu Můj život s energií jsou i filmové projekce v Kině Beseda. Ve spolupráci s Filmovým klubem Plzeň se bude 24. 10. nejprve od 17 hodin promítat film Jana Svěráka Akumulátor 1 a večer pak od 19:30 americký film Syriana o zákulisí ropného byznysu.

Ani letos nebude chybět oblíbený pořad Čítání lidu, ve kterém budou členové Divadla MY číst ze svých oblíbených knih na téma „energie“. Akce se odehraje 7. 11. v Anděl music baru.

Festival Můj život s energií pořádá spolek PaNaMo díky laskavé podpoře partnerů, kterými jsou: Město Plzeň, Státní fond kultury ČR, Městský obvod Plzeň 3, Městský obvod Plzeň 4, Nadace 700 let města Plzně, Nadace Život umělce, Filmový klub Plzeň, Moving Station, Divadlo ALFA, Knihovna města Plzně a Anděl.

... v přípravě ...

... v přípravě ...

Informace se připravují

CO JSME HRÁLI?

Klikni na ročník...

Ročník 2022

25 LET NEVINY
Polsko, 2020. Režie: Jan Holoubek

107 MATEK
Slovensko/Česko/Ukrajina, 2021. Režie: Peter Kerekes

ADA
Island/Švédsko/Polsko, 2021. Režie: Valdimar Jóhannsson

BALADA O BÍLÉ KRÁVĚ
Írán/Francie, 2020. Režie: Behtash Sanaeeha, Maryam Moghadam

BELFAST
Velká Británie, 2021. Režie: Keneth Branagh

BELLE
Japonsko, 2021. Režie: Mamoru Hosoda

BOD VARU
Velká Británie, 2021. Režie: Philip Baratini

C´MON C´MON
USA, 2021. Režie: Mike Mills

CIVILIZACE – DOBRÁ ZPRÁVA O KONCI SVĚTA
ČR, 2022. 81 min

DIVOCH
Dánsko, 2021. Režie: Thomas Daneskov, 104 min 1

DOHODA
IDánsko, 2021. Režie: Bille August

DRIVE MY CAR
Japonsko, 2021. Režie: Rjúsuke Hamaguči

FILM ROKU
Španělsko, 2021. Režie: Mariano Cohn, Gastón Duprat

FRANCOUZSKÁ DEPEŠE
Liberty, Kansas Evening Sun
USA/Německo, 2021. Režie: Wes Anderson

HRDINA
Írán, 2021. Režie: Asghar Farhadi

JABKA
Řecko/Polsko/Slovinsko, 2020. Režie: Christos Nikou

KRÁSNÉ BYTOSTI
Island/Dánsko/Švédsko/Nizozemsko/Česko, 2022
Režie: Guðmundur Arnar Guðmundsson
MALÍŘKA A ZLODĚJ
Norsko, 2020. Režie: Benjamin Ree

MILUJ SVÉHO ROBOTA
Německo, 2021. Režie: Maria Schrader

NA CESTĚ
Írán, 2021. Režie: Panah Panahj

NÁŠ VŮDCE
Německo, 2008. Režie: Rainer Wenger, 110 min

NEBE
Česko/Čína, 2021. Režie: Tomáš Etzle

NEJHORŠÍ ČLOVĚK NA SVĚTĚ
Norsko, 2021. Režie: Joachim Trier

NEZANECHAT STOPY
olsko, 2021. Režie: Jan P. Matuszyński

NOTRE-DAME V PLAMENECH
Francie, 2022. Režie: Jean-Jacques Annaud

OKUPACE
Česko, 2021. Režie: Michal Nohejl

PAŘÍŽ, 13. OBVOD
Francie, 2021-Režie: Jacques Audiard

PÁSMO KRÁTKÝCH FILMŮ JIŘÍHO TRNKY
Ruka, Dárek, Pérák a SS, Osudy dobrého vojáka Švejka 1/2, Dva mrazíci

PRVNÍ KRÁVA
USA, 2019. Režie: Kelly Reichardt

PODEZŘELÁ
Jižní Korea, 2022. Režie: Čchan-uk Pak

POCHODEM VCHOD ANEB ZASTAVIT STÁT
ČR, 2021. Režie: Jiří Suchý

SNĚŽIT UŽ NIKDY NEBUDE
Polsko/Německo, 2020. Režie: Małgorzata Szumowska

SOUSED
USA/Německo, 2021. Režie: Daniel Brühl

U PETROVOVÝCH ŘÁDÍ CHŘIPKA
Rusko/Francie/Německo/Švýcarsko, 2021. Režie: Kirill Serebrennikov

UTÉCT
Dánsko/Francie/Švédsko/Norsko/USA/Slovinsko/Estonsko/Španělsko/Itálie/Finsko, 2021
Režie: Jonas Poher Rasmussen

VÍKEND NA CHATĚ
Finsko, 2021. Režie: Jenni Toivoniem

VYSOKÁ DÍVKA
Rusko, 2019. Režie: Kantěmir Balagov, 137 min

WEST SIDE STORY
USA, 2021. Režie: Steven Spielberg

ZÁTOPEK
ČR, 2021. Režie: David Ondříček

ZEMĚ NOMÁDŮ
USA/Německo, 2020. Režie: Chloé Zhao

Ročník 2021

ANNETTE
Leos Carax, 2021

ANNY
Helena Třeštíková, Česko, 2020

BROUK MOVIE
Miroslav Čapek, Česko, 2020

CIRKUS
Charlie Chaplin, USA, 1928

DAVID ATTENBOROUGH: ŽIVOT NA NAŠÍ PLANETĚ
Alastair Fothergill, Jonathan Huges, Keith Scholey Velká Británie, 2020

FESTIVAL PANA RIFKINA
Woody Allen, USA, Španělsko, 2020

HELMUT NEWTON: NESTOUDNÁ KRÁSA
Gero von Boehm, Německo, 2020

CHLAST
Thomas Vinterberg, Dánsko, 2020

JAN WERICH, KDYŽ UŽ ČLOVĚK JEDNOU JE
Martin Slunečko, Miloslav Šmídmajer Česko, 2021

KDO SI MYSLÍŠ, ŽE JSEM
Safy Nebbou, Francie, 2019

KRÁLOVÉ VIDEA
Lukáš Bulava, Česko, 2020

MAJÁK
Robert Eggers, USA, Kanada, 2019

MOJE SLUNCE MAD
Michaela Pavlátová, Česko, Slovensko, Francie, 2021

MYŠI PATŘÍ DO NEBE
Jan Bubeníček, Denisa Grimmová Česko, Francie, 2021

PARALELNÍ MATKY
Pedro Almodóvar, Španělsko, 2021

PRAVDA
Hirokazu Koreeda Francie, Japonsko, 2019

PŘÍPITEK
Laurent Tirard, Francie, 2020
PSÍ ŽIVOT
Charlie Chaplin, USA, 1918

RYTÍŘI SPRAVEDLNOSTI
Anders Thomas Jensen, Dánsko, 2020

SLUŽEBNÍCI
Ivan Ostrochovský Česko, Slovensko, 2020

SMOLNÝ PICH ANEB PITOMÝ PORNO
Radu Jude, Rumunsko, 2021

SNY O TOULAVÝCH KOČKÁCH
Alastair Fothergill, Jonathan Hughes, Keith Scholey, USA, Česko, Francie, 2021

PRAVDA
Hirokazu Koreeda Francie, Japonsko, 2019

ZEMĚ MEDU
Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov Makedonie, 2019

ZLOČIN V ŠANTÁNU
Jiří Menzel Česko, 1968

ZRCADLA VE TMĚ
Šimon Holý Česko, 2021

ŽALUJI!
Roman Polanski, Francie, Itálie, 2019

KONTAKT

Kde nás najdete

Měšťanská beseda Kopeckého sady 13, Plzeň

Náš kinosál najdete v prvním patře Měšťanské besedy.
Promítáme každé úterý od pěti a od půl osmé.

info@fkplzen.cz
filmklubplzen@seznam.cz

Asociace Filmových klubů: >https://acfk.cz/

Jsme také na Instagramu a Facebooku!

O NÁS

Jsme nejstarším filmovým klubem v Plzni sídlícím v Kině Beseda (Měšťanská beseda). Ještě před rokem 1957, kdy byl založen Klub přátel filmu, existovala v Plzni skupina lidí, která se zajímala o filmové umění. První rok existence klubu s promítáním jednou za měsíc v tehdejším kině Alfa nabídl filmovým nadšencům i tzv. Bruselskou desítku, která zahrnovala jak filmy němé éry, tak i zvukové, mezi kterými nechyběl například Občan Kane. V roce 1962 se pražský Filmový archiv ujal iniciativy a vznikla možnost v jednotlivých městech zakládat filmové kluby. Plzeň patřila mezi jedny z prvních zájemců. Historie Filmového klubu Plzeň se tedy začala psát v tomto roce. Činnost filmového klubu spočívající v projekcích filmů pro náročnějšího diváka navázala na Klub přátel filmu a pokračovala v kině Alfa do doby přestavby kina Eden na kino panoramatické. V době své nejsilnější členské základny (počet členů byl tehdy 2700) našel klub své útočiště v kině Moskva (Elektra). Po několika sezónách se ale vrátil zpět do Edenu. V té době začal zájem o klubové filmy klesat. A svůj podíl na snižování „klubistů“ měly i události konce roku 1989. Dostupnost „zapovězených“ filmů začínala být čím dál větší. Prodej kina Eden a klesající zájem o projekce v plzeňském filmovém klubu postavil členy výboru před skutečnost hledat nové zázemí. Díky vzniku úplně nového kina se sto místy při rekonstrukci Měšťanské besedy se to podařilo. Od roku 2003 se Filmový klub Plzeň se svými úterními projekcemi v odpoledních a večerních hodinách přesunul právě sem.

Filmový klub Plzeň je členem Asociace českých filmových klubů (www.acfk.cz – odkaz), která sdružuje 92 filmových klubů (k 1. květnu 2019).

ČLENSTVÍ

JAK SE STÁT NAŠIMI ČLENY?

Jak se stát členem filmového klubu: Stačí si v jakémkoliv filmovém klubu po celé ČR zakoupit průkaz AČFK. Průkaz stojí minimálně 60 Kč (finální cenu stanovuje daný klub). Průkaz platí po celý kalendářní rok a je nepřenosný na jinou osobu.

Výhody členství:

S průkazem AČFK si zajistíte přísun zážitků na celý rok. Stanete se členem vašeho filmového klubu, tedy komunity lidí, kteří milují dobré filmy a rádi o nich diskutují.

Na projekce jakéhokoli filmového klubu v České republice uplatníte slevu. Cena průkazu se vám tak vrátí třeba již po třech filmech.

Slevu získáte i na filmových seminářích a akcích pořádaných filmovými kluby včetně vrcholné akce všech klubistů – Letní filmové školy Uherské Hradiště. Za poloviční cenu se dostanete do HaDivadla nebo do muzea NaFilM. (zdroj: Asociace českých filmových klubů)

Update cookies preferences